och vinnarna är ...

Nu står medtävlarna på scenen och
vinnarna läses upp...
Sofie tredje pris och Emma en första placering, yes Dackeskolan!



Hottestchef 2009 - Grythttan

Nu har alla elever lämnat in sina rätter till juryn och dem har lämnat oss
för att komma fram till årets Hottestchef 2009. Vi väntar med stor spänning!
Sofies rätt
Emmas rätt.
Nu överlämnar Emma sin rätt.
Katarina väntar och kollar på Emma med stor spänning och ...
kl.15.28 och Sofie har lagt upp färdigt och gått i mål!!
Vi nu avvaktar Emma. 
som sagt snart är det dags för första startande att ägga upp.. sedan om ca 20 min är det sofies tur..nästan så vi i publiken börjar svettas lite nu..annars var det kanske bara tabasco drinken som vi bjöds på nyss som börjar kännas!!;)
Kl. 14.59 15 minuter kvar för att Robert ska lägga upp.
Kl 14.37 Det är het framför kastrullerna och jag måste säga att det är
inte så lätt med induktionsspis. Visa att medtävlarna har haft problem
med knapparna.
KL. 14.15 Nu startar Emma och hon börja med paprikan.
Kl.14.14 och det är snart dags för Emma att köra. En lite justering och då kör vi...
Kl.13.55 Nu börjar Sofie med att först tvätta händerna och sedan ta itu
med purjolöken.
kl.13.54 En minut kvar innan Sofie får ta tag i kastrullerna
Kl. 13.38 Dackelaget förbereder sig att ta sina platser.
Rundvandring kring Måltidsbiblioteket.
Gastronomiska teatern
Måltidenshus, Grythyttan
Kl. 12.00 Lunch i Kantinen efter en rundtur i Måltidenshus.
Kl.10.32 Tjejerna lastar ut från bilen och är i deras respektive tävlingskök. 
Direkt från Grythyttan.
Kl. 10.05 anländer vi i Grythyttan.

Hottest Chef 2009

Stort grattis till alla FEM finalister  i Hottest Chef Contest 2009

Tabasco och Arvid Nordquist H.A.B. har för andra året i rad arrangerat en tävling för alla som går sista året på någon av Sveriges hotell- & restaurangskolor. Finalen kommer att gå av stapeln på Måltidenshus, Grythyttan den 23 april 2009.

I år var uppgiften att skapa en läcker New Orleans-inspirerad rätt med skaldjur kryddad med två av Tabascos berömda pepparsåser.

Här har vi årets Finalister 2009 som kommer tävla den 23:e april 2009 i Måltidenshus, Grythyttan.

Daniel Anderberg - Ryssbygymnasiet

 

Robert Hallgren - Runö Gymnasium
Martin Landbren - Kavelgrogymnasiet
Emma Erlandsson - Dackeskolan
Sofie Tollander - Dackeskolan

Första pris är en
Utbildningsresa till Tabascos ursprung Avery Island
KitchenAid

Andra och Tredje pris:
Staub
Lion Sabatier

Dackeskolans bidrag


Skaldjursfylld polenta serveras med räkvårrullar, paprikasky, mangosmoothie
med smak av TABASCO, tomat och bönsallad samt saltrostade pekannötter

  
Sofie Tollander





Het scampigryta med TABASCO® serveras med sötpotatispuré,
 rökta småtomater och grillade grönsaker på ett band av rostat tortillabröd,
samt örtfärskost och saltrostade pecannötter


Jag har samlat de typiska smakerna och råvarorna från New Orleans. Skaldjuren får stå i fokus och samlas i en het gryta med tabasco som bygger på den klassiska rouxredningen. Den heta grytan möter len sötpotatispuré, salta nötter och rökta tomater. Om man vill ha rätten matigare kan man servera den med fler tortillabröd.


Emma Erlandsson





LYCKA TILL SOFIE OCH EMMA!!!!
 Hälsar vi på Dacke

Köksnytt



Vi vill varna alla känslig tittare!




Misstolka inte bilden det är ingen som har taffsat på Nicklas! eller ?


Vi vet inte vad Tommy hade för sig.




När Lasse är borta dansar Max o Nicklas!


Förrätt


Håkan: - Så se på mig, åhå..., en hamn i stormen Som en våg som......... 

(Låt: se på mig)

Nicklas: - ääeh? okey?


Max hoppas inte Peter ser denna bild! Vad har vi sagt.... ut med.....

Dackeskolan tog SILVERMEDALJ i Nordiska elevemästerskapen 2009


STORT GRATTIS!

Tack Lina och Mia för en fantastisk insats......




1:a plats Danmark
2:a plats Sverige
3:a plats Island

                                                            Hälsningar från LUND...

Sveriges rätter


Sveriges - förrätt. Ankbröst med kycklinglevermousse, jordärtskockspure samt rödvinssås med kakao


Sveriges- varmrätt. Rulle på rödtunga med sparris, lax och gäddfärs samt potatisfondant och brynt smör


Sveriges- dessert. Vitchokladmousse på browniebotten, äpplesorbet samt flamberade fikon och chokladganche mm

Ett urval av de andra ländernas rätter


Danmarks- förrätt. Mycket fin och god!


Norges - förrätt.


Danmarks - varmrätt. Danmarks grabbar är skickliga


Finlands - varmrätt. Saknade både gädda och lax

Islands- dessert.


Danmarks - dessert.


Norges- dessert.

Nu tackar Anna och Emma för sig och lämnar över bloggandet till Katarina!
I morgon väntas prisutdelning!


Råvaror för köket dag 2

I dag blir det tuffare. Dagen börjar med ett omfattande teoriprov, som följs av receptskrivning till "The Mystery Box" .
Råvarorna som måste finnas med är:

Förrätt: kycklinglever och färskt ankbröst
Varmrätt: rödtunga, lax och gädda
Dessert: mörk och vit choklad samt färska fikon



Tankar inför morgondagen...


Mia och Lina såg lugna ut under dagen och verkade ha koll på läget. Vi önskar dem lycka till i morgon och hoppas att Peter i kocklandslaget och hans jury tyckte att deras mat var bra.

Ett urval av de andra rätterna:


Danmarks förrätt såg ut såhär. Emma och Anna som passade på och smaka på vissa av rätterna
tyckte att soppan var god, men alltför koncentrerad.


Norges förrätt var den godaste soppan enligt oss =)


Islands varmrätt. Det var godare än vad det såg ut att vara....


Danmarks varmrätt. Gött kött, men ganska smaktlöst...


Finlands dessert.  Enligt oss två var det Finlands bästa prestation utseendemässigt under dagen.
Men tyvärr smakade det inget bra=(


Norges dessert. Torr rabarberkaka och brända valnötter...


Nordiska elevmästerskapet 2009


Serveringselverna fick börja tävlingen med tranchering av kött och fisk



så här kunde de se ut=)


Vem är nervösast egentligen? läraren eller elverna?




Kockarnas uppgift är att göra:

Soppa med räkor och blåmusslor
Bräserad kalvlägg
Bakverk med rabarber samt vaniljsås

kockarna uppgift är:

Nordiska elevmästerskapen i Lund 2009

Lite info......

Nordisk elevtävling för kock- och serveringselever 2009                                   

Den nordiska tävlingen har arrangerats i drygt 20 år av Sveriges Hotell- och Restaurang­före­tagare, SHR, och motsvarande förbund i de nordiska länderna. Värdskapet för tävlingen står länderna för i turordning och vart femte år genomförs tävlingen i Sverige. Finalisterna utses nationellt. I Sverige föregås den nordiska tävlingen av ett SM för kock- och serveringselever. Sex lag i respektive gren möts i den svenska finalen och vinnarna får representera Sverige i den nordiska tävlingen. Deltagarna i den nordiska tävlingen har också möjlighet att bli uttagna till World Skills Competition, WSC.


Årets nordiska elevtävling arrangeras den 17 - 19 april av SHR tillsammans med Gymnasieskolan Vipan i Lund.

För Sverige tävlar vinnarna i SHRs SM 2008, kockarna Mia Bremer och Lina Mohlin och deras lärare på Dackeskolan i Mjölby, Katarina Westlund
samt serveringslaget som består av Liza Resgård och Melina Loreman och deras lärare på Stockholms Hotell- och Restaurangskola, Mona Törnqvist. Lärarna deltar som lagledare men under själva tävlingen ingår de i domarkåren.


Vi är på väg..........



Har checkat in på Star Scandic. Lite vila fram till 18.30 därefter middag på Grand Lund.

kl 22.30 Grand hotell LUND



God mat, trevligt sällskap nu är det dags att åka hem och sova......
Frukost 07.45.
Emma och Anna kommer vid 11.00 och tar över.
/Katarina

Anna och Emma får uppvaktning av kommunen




RSS 2.0