Inspirationsresa till ÅRETS KOCK 2010 -Annexet GLOBEN




Vem tror ni vinner?
Jonna verkar säker.....




De sex finalisterna hade fem timmar på sig för dagens två tävlingsrätter. Den första rätten skapades utifrån en råvarukorg, vars innehåll hölls hemligt fram till 45 minuter innan tävlingen startade. Utifrån bland annat hel torsk, morötter, äpplen, gurka, gulbetor, vaktelägg, Svecia och blodapelsin lagade Gustav rätten ”Soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia, kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål”.

Råvarukorg





Soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia, kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål
Tävlingens andra delmoment bestod i att skapa en modern restaurangrätt med ingredienserna två renkalvsadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör, Denna rätt hade finalisterna hade fått förbereda och öva på innan tävlingen. Här valde Gustav att göra rätten ”Svensk renkalv; urbenad, rosastekt sadel samt långkokt, vinägerglacerad tunga serveras med frasig getkvarg, gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärllök samt buljong på rostad rosenkål och sirap.”


Svensk renkalv; urbenad, rosastekt sadel samt långkokt, vinägerglacerad tunga serveras med frasig getkvarg, gräddkokt jordärtskocka, persilja och pärlök samt buljong på rostad rosenkål och sirap

Gustav Trägårdh från restaurang Basement i Göteborg är Årets Kock 2010 - svensk mästare i professionell matlagning. Finalen avgjordes i Annexet, Globen i Stockholm idag torsdag. Silverplatsen gick till Daniel Räms, Pontus!, Stockholm och bronsplatsen till Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm.

Juryns motivering om vinnaren lyder:
Lugn som en filbunke! Riktigt vällagad modern restaurangmat med personlighet, omtanke och enkelhet.

Gustav Trägårdh är 36 år och arbetar på restaurang Basement i Göteborg. Han har inte tävlat i Årets Kock sedan 2001, då han kom till semifinal.









Som vinnare får Gustav Trägårdh Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock. Silvret i Årets Kock 2010 gick till Daniel Räms, Pontus!, Stockholm och bronset till Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm. Övriga finalister delar på fjärdeplatsen.


Vilka vann.....
Vårens "hetaste" accessoar!
Material ? Resursklokt.....recycling av mjölk -och juice förpackningar.


 Jo, Mikaela, Malin och Katarina

Då var de dags att utse dagens vinnare i tävlingen
 " Vinn en middag med ÅRETS KOCK 2010 i ditt hem"

Vinnare Pontus Johansson, Dackeskolan MJÖLBY


Pontus motivering
" att jag själv en dag skulle vilja stå som finialist i Årets kock"


GRATTIS!
Vi önskar Årets Kock 2010 - Gustav Trägårdh VÄLKOMMEN till Mjölby


TACK Mikaela HR07 b för alla fina bilder.....

/Katarina


Resursklokt i Årets Kock 2010

Tävlingstemat klart – Resursklokt i Årets Kock 2010

Resursklokt är temat när finalen av Årets Kock 2010 – SM i professionell matlagning avgörs i Globen den 28 januari. Finalisterna har fem timmar på sig att skapa två maträtter varav den ena måste innehålla huvudråvaran ren. 


Finalisternas första uppgift under tävlingsdagen är att skapa en personlig maträtt utifrån innehållet i en råvarukorg, som hålls hemlig för de tävlande tills 45 minuter innan start. Den andra tävlingsuppgiften får de tävlande förbereda. På huvudråvarorna två renkalvsadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör ska de skapa en modern restaurangrätt (huvudrätt).

Med årets tema Resursklokt vill Årets Kock uppmärksamma vikten av att återvinna och tillvarata - både kunskap och resurser.

- 25-30 procent av all mat vi köper slängs i onödan och hade kunnat ätas om det förvarats rätt eller konsumerats i tid. Restaurangbranschen har ett stort ansvar i att använda maten resursklokt och i att återvinna gamla kunskaper om hur mat kan tillvaratas. Vi tog med rentunga för att det ett bra exempel på styckningsdetalj som sällan används i matlagning men som går utmärkt att tillvarata. Ren är dessutom klimatsmart, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.

Starttider för finalisterna
Kl. 8.00: Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Kl. 8.15: Sebastian Höckert, Swedish taste, Göteborg
Kl. 8.30: Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Kl. 8.45: Daniel Räms, Pontus!, Stockholm
Kl. 9.00: Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg
Kl. 9.15: Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg

Plats Annexet, Globen, Stockholm.
Tid kl. 09.00–16.30, torsdagen den 28 januari 2010.
Lunch Dagens lunch, skapad av Viktor Westerlind,
Årets Kock 2009, kan köpas mellan kl. 11.00 och 14.00.

Övrigt Tv finns på plats för att spela in finalen i
Årets Kock 2010. Programmet sänds i SVT1 samma
kväll kl. 21.00.

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning där vinnaren får ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj. I år skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal. Kockarna tävlade med bästa recept på valfri varmrätt, med villkoret att minst en mejeriprodukt utöver smör ska ingå.


Källa: http://www.aretskock.se/


För mer infomation om tävlingen eller bilder på vilka som tävlar hittar du på aretskock.se

Dackeskolan besöker Petri Magni skolan i Vadstena

Då var det dags att åka till Petrus Magni skolan i Vadstena och inspirera elever som valt hemkunskapsprofil på sin TFM


Temat var servettbrytning, bärteknik och landgång.


Helén gick igenom grunderna i bärteknik och servettbrytning. Hos Katarina fick eleverna göra sin egen landgång. Till vår hjälp hade vi med oss Malin, Max, Mikaela och Sofie som gjorde ett jättebra jobb. TACK!
Ett axplock på hur de såg ut……

 

 














Tack Monya för att vi fick vara med på TFM- Hemkunskapsprofil.

Nästa besök är planerad till v 6 då Mike och Lasse  kommer att överaska med något spännande….

/Katarina


RSS 2.0