Smaka på Östgötamat 2009
Recept på provsmakning
Mjölkchokladbavaroise
8 pers
1 dl mjölk (Östgöta mjölk från Östergötlands gårdar)
0,75 dl strösocker
3 äggulor
2 gelatinblad
220 g mjölkchoklad
3 dl vispad grädde (Östgöta grädde från Östergötlands gårdar)
Blötlägg gelatinen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa ihop socker och äggula. Koka upp mjölken. Häll den över äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm försiktigt blandningen under omrörning tills temperaturen når 82 grader. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och lägg ner det i kastrullen och rör om. Lyft bort kastrullen från plattan. Hacka chokladen grovt och låt den smälta i den varma mjölkblandningen. Låt svalna till 24 grader. Vispa grädden och blanda den med övriga ingredienser. Häll upp smeten i portionsformar och låt dem stelna i frysen i minst 2 timmar.
Karamelliserade pumpakärnor
1 dl socker
1 dl pumpakärnor
Smält sockret på medelvärme i en stekpanna så att det blir gyllenbrunt. Tillsätt pumpakärnor och rör om. Häll upp blandningen på ett bakplåtspapper. Grovhacka krokanten när den svalnat.
















Årets unga förmåga 2009
Emma Erlandsson



"Östgötamats utmärkelse "Årets unga förmåga 2009" går till en härlig, duktig, ambitiös, drivande, innovativ fokusead och ödmjuk tjej som har lyckats med allt under hennes tredje år på hotell och restaurangprogrammet på Dackeskolan i Mjölby.Hon gick ut med toppbetyg juni 2009 och blev även tilldelad Hotell och restaurang/branchstipendium. Hon har vunnit allt som hon har ställt upp i. Emma är ett föredöme för alla. Hon visar genom sin passion, vilja och drivkraft att man kan gå hur långt som helst. Hon har satt Dackeskolan i Mjölby på kartan. Emma inspirerar många och lyfter fram sina skolkamrater och kollegor med sitt engagemang och sin kunskap."





Årets Östgötakock 2009
Motivering
”2009 års östgötakock har presenterat östgötskaråvaror med harmoni och balans. På plats skapat två fenomenala rätter och uppvisat god kvalité inom det gastronomiska yrket. Årets Östgötakock 2009 har lyckats skapa en modern meny som fungerar såväl hemma som för ett sällskap på 100 personer”
Andreas Johnsson – Storgården, Rimforsa
Andreas har ett brinnande intresse och stor passion för mat både på jobbet
och hemma. Italiensk mat har en särskild plats i hjärtat både för sättet att
se på och att använda sig av de smaker som finns i råvarorna. Att använda
lokala råvaror tillhör Andras vardag och även att följa säsongen och att
smakerna passar ihop.
Commis: Sebastian Nygren
2:a plats
Stellan Lindhe – Sandvik Gård, Åby
Stellans stora mat intresse startade när han som liten stod bredvid sin
mormor, som är gammal charkuterist, och hjälpte henne vid spisen. Det
är också hon som lärt Stellan mycket om god och traditionell
husmanskost, vilket ligger honom varmt om hjärtat. Stellan brinner för att
vi ska äta vällagad och nyttig mat utan konstiga tillsatser och att
råvarans smak ska komma i fokus.
Commis : Malin Johansson
Delad 3.e plats
Christian Svensson – Quality Hotel Ekoxen, Linköping
Ända sedan Thore Wretmans matlagningsprogram har mat varit ett stort
intresse för Christian. Fisk och skaldjur ligger honom varmt om hjärtat
efter ett par restaurangår i Göteborg. Även det Italienska köket är en
inspirationskälla vilket märks i Christians tävlingsvarmrätt. Att ”aldrig nöja
sig” med ett slutresultat är något som driver honom till perfektion
Commis :Jonna Waldau
Thomas Abrahamsson – Hagdahls Kök, Linköping
Efter att ha jobbat mer än halva sitt liv i restaurangbranschen tycker
Thomas fortfarande tycker att det blir roligare och roligare för varje år
och han önskar att det var alla förunnat att ha ett sådant utvecklande och
inspirerande arbete.
Commis: Florence Wallin
Mera gott....



Våra elever fick ett stort tack från arrangörerna för deras stora insatts,
grattis!
Ett STORT tack till alla!
HR- arbetslag