Ny elevtävling " Unga ekokockar i lejonkampen 2010"
Dackeskolan är i final...
Laget består av:
Rasmus Eriksson
Sigfrid Hanberger
Martin Johansson
HR års 2

Sista träningsadagen...
Kl 06.00 åker Silverbilen mot Ryssby
Tävlingsbestämmelser för ”Unga Ekokockar i Lejonkampen”
Välkommen till vår spännande tävling – för tredje året.
Recepttävling för uttagning av 6 finallag
Unga ekokockar är en lagtävling, tre elever i varje lag och riktar sig i första hand till elever i årskurs två på gymnasieskolans HR-program.
Temat god, sund modern mat delvis baserade på lokalt producerade ekologiska råvaror – med avstamp i SlowFood-tanken, gärna Svenskt Sigill/Naturbeteskött etc. De tre köksgrenarna kallkök, varmkök samt dessert & konditori är representerade.
Tävlingsuppgifter
Tävlingen genomförs i två etapper och omfattar Förrätt, Varmrätt och Dessert, varav förrätten vegetarisk.
Viktigt är att menyn genomsyras av en ”ekologisk och lokalproducerad” tanke i valet av råvaror och tillagning.
Råvarukorg
Följande ekologiska råvaror, helst lokalt producerade är obligatoriska för samtliga tävlande. Alla dessa råvaror finns på plats vid finaltävlingen – kålsorter efter finalisternas recept.
Vegetarisk Förrätt
Dinkel/spelt, Kardemumma, svartrot
Crudité på svartrot och betor med osttimal smaksatt med ramslök samt dinkelknäckebröd
Varmrätt
Märgpipa eller högrev, getost och kål
Ölbräserad högrev med impotatis, skysås, getost- och palsternackspuré, smörstekt steklök samt picklade grönsaker
Dessert
Äpple, honung, samt ett bakverk

Honungsglaserade äpplen på mazarinbotten med vaniljsås
Tävlingsjury m.m.
Bedömningen sker enligt de nationella tävlingsreglerna. En särskild recepttävlingsjury utses genom Svenska Kockars förening i Småland.
Jury vid finaltävlingen utgörs av kockar från regionen samt från Svenska Kockars förening i Småland.
Tävlingstiden är 2.5 timmar där förrätten presenteras efter 1,5 tim, varmrätten efter 2,0 tim och desserten efter 2,5 tim. Därefter jurysammanträde och prisutdelning.
Räkna med heldag i Ryssby för finaltävlingen den 29 april.
Vi önskar grabbarna lycka till!
HR´s arbetslag
/Katarina