Vem blir Årets Östgötakock 2010?
___________________________________________________________________________
För sjätte året anordnas tävlingen där Årets Östgötakock skall koras. Detta kommer att ske i samband med mässan Smaka på Östgötamat i Konsert och Kongress i Linköping lördagen den 9 okt 2010.
Du som vill delta i uttagningen till tävlingen ska anonymt sända in ditt bidrag senast den 10 september.
Du ska genom att använda lokala råvaror nyskapa en måltid som passar för den moderna restauranggästen. Måltiden ska även vara möjlig att servera som lunchrätt och tåla kantinhantering.
Du tävlar i förrätt och varmrätt under följande förutsättningar:
Förrätt
Du ska skapa och skriva ett recept till en soppa. Huvudråvaror ska vara morot och kålrot från Tåkerns Trädgård samt minst 3 valfria produkter från angiven råvarukorg.
Varmrätt
Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av nötfärs från någon av Östgötamats köttproducenter, (Ydre kött, Britta & Lennarts nära kött eller Skönero) Östgötaodlad King Edward potatis samt minst 3 valfria produkter från angiven råvarukorg.
Förrätten presenteras efter 1½tim arbete, varmrätten efter 2 tim arbete.
Du ska tillaga 6 portioner av varje rätt.
Du tillagar rätterna i ett konsumentkök med senaste standarden inför den publik som besöker Matmässan
Du kommer att ha tillgång till en given råvarukorg och redskap
Du får själv ta med porslin och övriga råvaror
Du ska motivera din måltid med hänsyn till råvarornas ursprung och karaktär
Juryn består av meriterade kockar och personer med stort matkunnande..
Bedömning sker efter internationella tävlingsregler
Vinnaren koras 9 okt, 1:a pris 5000 kr
För att urvalet ska bli opartiskt skickas tävlingsbidraget med motivering på neutralt papper tillsammans med namn i förseglat kuvert. ___________________________________________________________________________
Tävlingsledning:
Thomas Collin Svenska kockars förening Östergötland/
Regional Matkultur Östergötland
Juryn:
Andreas Johnsson Årets Östgötakock 2009
Katarina Westlund Dackeskolan
Carina Brydling Klimatkock och tidigare medlem i Svenska kocklandslaget
Jimmy Andersson Fd Kökschef Edsbacka Krog
Veronica Eriksson Ordf. Östgötamat ek. förening
Bidraget skickas till:
Svenska Kockars förening Östergötland
Att Thomas Collin
Lundvägen 3
597 31 Åtvidaberg
Projektägare är Östgötamat / Regional Matkultur Östergötland
Projektledare Louise Alenbrand 070-675 06 33
En opartisk jury med matkompetens kommer att välja ut fyra bidrag som kommer att få vara med att tävla om den ärofyllda titeln Årets Östgötakock 2010.
Har ni frågor om utrustning/ råvaror kontakta Thomas Collin
0120-10090, 0120-13425, 070-1314682
Vi måste ha ert bidrag senast den 10 september.
Hälsningar
Regional Matkultur Östergötland & Svenska Kockars förening Östergötland
Råvarukorg
Strutssalami från Vikbolandsstruts
Rapsolja från Sänkdalens Gård
King edward potatis Östgötaodlad
Hel kallrökt lax från Finnö Fisk
Naturell färskost från Löt Gårdsmejeri
Mjölk och grädde från Östgötamjölk
Torkade gröna ärtor
Kålrot från Tåkerns trädgård
Gulbeta från Tåkerns trädgård
Jordärtskocka från Lövingsborg/Sparrislandet
Äppelmust från Valterstens Trädgård
Relish av moreller från Hargodlarna
Normalsaltat smör från Brostorp Hemlagade
Rimmat fläsk Eklunds Chark
Kokta kräftor Stein Mårdens Vilt