Ny elevtävling " Unga ekokockar i lejonkampen 2010"
Dackeskolan är i final...
Laget består av:
Rasmus Eriksson
Sigfrid Hanberger
Martin Johansson
HR års 2
![](https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-2/375569/images/2010/img_6749_85860615.jpg)
Sista träningsadagen...
Kl 06.00 åker Silverbilen mot Ryssby
Tävlingsbestämmelser för ”Unga Ekokockar i Lejonkampen”
Välkommen till vår spännande tävling – för tredje året.
Recepttävling för uttagning av 6 finallag
Unga ekokockar är en lagtävling, tre elever i varje lag och riktar sig i första hand till elever i årskurs två på gymnasieskolans HR-program.
Temat god, sund modern mat delvis baserade på lokalt producerade ekologiska råvaror – med avstamp i SlowFood-tanken, gärna Svenskt Sigill/Naturbeteskött etc. De tre köksgrenarna kallkök, varmkök samt dessert & konditori är representerade.
Tävlingsuppgifter
Tävlingen genomförs i två etapper och omfattar Förrätt, Varmrätt och Dessert, varav förrätten vegetarisk.
Viktigt är att menyn genomsyras av en ”ekologisk och lokalproducerad” tanke i valet av råvaror och tillagning.
Råvarukorg
Följande ekologiska råvaror, helst lokalt producerade är obligatoriska för samtliga tävlande. Alla dessa råvaror finns på plats vid finaltävlingen – kålsorter efter finalisternas recept.
Vegetarisk Förrätt
Dinkel/spelt, Kardemumma, svartrot
Crudité på svartrot och betor med osttimal smaksatt med ramslök samt dinkelknäckebröd
Varmrätt
Märgpipa eller högrev, getost och kål
Ölbräserad högrev med impotatis, skysås, getost- och palsternackspuré, smörstekt steklök samt picklade grönsaker
Dessert
Äpple, honung, samt ett bakverk
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/375569/images/2010/lejonkampen-0074_85861224.jpg)
Honungsglaserade äpplen på mazarinbotten med vaniljsås
Tävlingsjury m.m.
Bedömningen sker enligt de nationella tävlingsreglerna. En särskild recepttävlingsjury utses genom Svenska Kockars förening i Småland.
Jury vid finaltävlingen utgörs av kockar från regionen samt från Svenska Kockars förening i Småland.
Tävlingstiden är 2.5 timmar där förrätten presenteras efter 1,5 tim, varmrätten efter 2,0 tim och desserten efter 2,5 tim. Därefter jurysammanträde och prisutdelning.
Räkna med heldag i Ryssby för finaltävlingen den 29 april.
Vi önskar grabbarna lycka till!
HR´s arbetslag
/Katarina