HR07 i Restaurang Nils Dacke v.39-42

När man arbetar som vi gör i block och jobbar restaurangen och när man
fram till slutet av den praktiska passet ser jag, min kollega i köket och
eleverna fram emot ett antal veckor teori, dvs kärnämnen och teori inom
karaktärsämnena,  men efter en stund i lektionssalen börjar man sakta sakna
arbetet i restaurangen. Det är en härligt känsla kunna pendla från teori och
praktik. Här lägger vi fram några bilder från vår tid i restaurangen.
Smakligt måltid!
mera gott......
I hope you enjoyed our
presentation. It´s about what we
love working with, food & people.

HR09 tar plats i Restaurang Nils Dacke

Hr09 tar plats också vid elevmatsalen.
Några pics från Restaurang Nils Dackes kök

fortsättning följer...

Torsdagskväll - Höstensskafferi

Entren
Kvällens utsökta meny.
När vi bygger en måltidsarrangemang är detaljerna en viktigt ingrdiens
i en lyckad måltidsupplevelse. Torsdagskväll är ett tillfälle elevernas
utbildning där det får möjligheten att få en ökad medvetenhet kring
konsten att anordna en beställningsarrangemang.
En tordagskväll är fullt med högre krav och prestation än vid
en vanlig lunchservering. Här krävs det hög servicenivå och en
gastronomiskt upplevelse, men i allvarets stund hittar fotografen,
som är inte jag(Mike) en känsla av glädje och skoj. =)
The Flying Waiter presents the dishes.
Why are we here? Our guests of course.
Vi på HR vill tacka alla
som deltog denna kväll
både gäster och elever.
Välkomna åter!

Dackeskolan besöker Petri Magni skolan i Vadstena

Då var det dags att åka till Petrus Magni skolan i Vadstena och inspirera elever som valt hemkunskapsprofil på sin TFM


Temat var kreativ dukning, vett och etikett  samt dekoration av desserter.


Evaa dukade upp fyra fantastiska bord och Katarina visade olika förslag på dessertuppläggningar till vår hjälp hade vi med eleverna Diana, Sandra och Sigge, som gjorde ett jättebra jobb. TACK!
Ett axplock på hur de såg ut……

 

 













Tack Monya för att vi fick vara med på TFM- Hemkunskapsprofil.

Nästa besök är planerad till v 2 då Mike kommer att överaska med något spännande….

/Katarina


Restauranggalan 2009

Restauranggalan 2009

Emma Erlandsson från Dackeskolan.....

26 finalister klara för Restauranggalan 2009

Det blir restaurang Trio i Malmö och Mathias Dahlgrens Matsal som gör upp om utmärkelsen Årets Krog den 2 november på Restauranggalan. Sorunda Grönsakshandel och kaffe- och televerantören
Johan & Nyström är krögarnas kandidater till nya priset Årets Leverantör.
 De unga talangerna Emma Erlandsson, 19 år och Nicklas Lövgren, 22 år slåss om priset Årets Framtidslöfte och ett resestipendium.
Nu är alla finalister klara till årets största fest för restaurangbranschen:

Restauranggalan.

En jury på 30 branschkunniga personer står bakom priserna på Restauranggalan, nu har de enatsom två finalister i varje kategori. Vilka som vinner avslöjas den 2 november under Restauranggalan på Grand Hôtel i Stockholm.

Ett urval av årets finalister Restauranggalan 2009

Årets Framtidslöfte

• Emma Erlandsson, 19 år, kock på PM & Vänner, Växjö

• Niklas Lövgren, 22 år, chefssommelier Le Rouge, Stockholm

Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.

 

Journalisternas Kock
•Tom Sjöstedt

• Paul Svensson

Årets Krogmiljö
• Lydmar Hotel, Stockholm

• Familjen, Göteborg

Årets matsalsteam
•Mathias Dahlgren, Matbaren, Stockholm

•Rolfs Kök, Stockholm

Årets Krögare
•Magnus Lindström & Per Blomqvist, Swedish Taste, Göteborg

•Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö

Årets Krog
• Mathias Dahlgren, Matsalen, Stockholm

• Restaurang Trio, Malmö

Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.

Tävlingen

semifinalister kommer att koras under galan. Separat pressmeddelande med semifinalister kommer att skickas ut under vecka 43.


Smaka på Östgötamat 2009

En smakbit från mässan:

Recept på provsmakning

Mjölkchokladbavaroise

8 pers
1 dl mjölk (Östgöta mjölk från Östergötlands gårdar)
0,75 dl strösocker
3 äggulor
2 gelatinblad
220 g mjölkchoklad
3 dl vispad grädde (Östgöta grädde från Östergötlands gårdar)

Blötlägg gelatinen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa ihop socker och äggula. Koka upp mjölken. Häll den över äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm försiktigt blandningen under omrörning tills temperaturen når 82 grader. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och lägg ner det i kastrullen och rör om. Lyft bort kastrullen från plattan. Hacka chokladen grovt och låt den smälta i den varma mjölkblandningen. Låt svalna till 24 grader. Vispa grädden och blanda den med övriga ingredienser. Häll upp smeten i portionsformar och låt dem stelna i frysen i minst 2 timmar.

 Karamelliserade pumpakärnor
1 dl socker
1 dl pumpakärnor

Smält sockret på medelvärme i en stekpanna så att det blir gyllenbrunt. Tillsätt pumpakärnor och rör om. Häll upp blandningen på ett bakplåtspapper. Grovhacka krokanten när den svalnat.












Årets unga förmåga 2009

Emma Erlandsson

Motivering
"Östgötamats utmärkelse "Årets unga förmåga 2009" går till en härlig, duktig, ambitiös, drivande, innovativ fokusead och ödmjuk tjej som har lyckats med allt under hennes tredje år på hotell och restaurangprogrammet på Dackeskolan i Mjölby.Hon gick ut med toppbetyg juni 2009 och blev även tilldelad Hotell och restaurang/branchstipendium. Hon har vunnit allt som hon har ställt upp i. Emma är ett föredöme för alla. Hon visar genom sin passion, vilja och drivkraft att man kan gå hur långt som helst. Hon har satt Dackeskolan i Mjölby på kartan. Emma inspirerar många och lyfter fram sina skolkamrater och kollegor med sitt engagemang och sin kunskap."
Några fler smakbitar från mässan:


Huvudrätten:

Årets Östgötakock 2009

Motivering

”2009 års östgötakock har presenterat östgötskaråvaror med harmoni och balans. På plats skapat två fenomenala rätter och uppvisat god kvalité inom det gastronomiska yrket. Årets Östgötakock 2009 har lyckats skapa en modern meny som fungerar såväl hemma som för ett sällskap på 100 personer”

Andreas Johnsson – Storgården, Rimforsa

Andreas har ett brinnande intresse och stor passion för mat både på jobbet
och hemma. Italiensk mat har en särskild plats i hjärtat både för sättet att
se på och att använda sig av de smaker som finns i råvarorna. Att använda
lokala råvaror tillhör Andras vardag och även att följa säsongen och att
smakerna passar ihop.

Commis: Sebastian Nygren


2:a plats

Stellan Lindhe – Sandvik Gård, Åby

Stellans stora mat intresse startade när han som liten stod bredvid sin
mormor, som är gammal charkuterist, och hjälpte henne vid spisen. Det
är också hon som lärt Stellan mycket om god och traditionell
husmanskost, vilket ligger honom varmt om hjärtat. Stellan brinner för att
vi ska äta vällagad och nyttig mat utan konstiga tillsatser och att
råvarans smak ska komma i fokus.

Commis : Malin Johansson



Delad 3.e plats

Christian Svensson – Quality Hotel Ekoxen, Linköping

Ända sedan Thore Wretmans matlagningsprogram har mat varit ett stort
intresse för Christian. Fisk och skaldjur ligger honom varmt om hjärtat
efter ett par restaurangår i Göteborg. Även det Italienska köket är en
inspirationskälla vilket märks i Christians tävlingsvarmrätt. Att ”aldrig nöja
sig” med ett slutresultat är något som driver honom till perfektion

Commis :Jonna Waldau



Thomas Abrahamsson – Hagdahls Kök, Linköping

Efter att ha jobbat mer än halva sitt liv i restaurangbranschen tycker
Thomas fortfarande tycker att det blir roligare och roligare för varje år
och han önskar att det var alla förunnat att ha ett sådant utvecklande och
inspirerande arbete.

Commis: Florence Wallin




Duknings tävlingen


Maria                Madelene          Mikaela             Madelene
Maria                             Mikaela
Vinnande bidrag från              Deltagarana i Duknings tävling
Ljungstedts gymnasium


Mera gott....




Våra elever fick ett stort tack från arrangörerna för deras stora insatts,
grattis!

Ett STORT tack till alla!
HR- arbetslag

RSS 2.0