Ett axplock från metodköket fredagen den 19 mars
Metod HR 09 B
Tema
Förrätt och dessert
Jobba två och två.
Skriv mise en placelista , vilken ordning du ska göra dagens uppgifter…
Foto på varje rätt ( välj en porslin som passar din rätt)
Mjölkchokladbavorise
· Hallonsås/coulis
· Mangosås/coulis
· Apelsinsallad
· Chokladdekoration
1 dl mjölk
0,75 dl strösocker
3 äggulor
2 gelatinblad
220 g ljus choklad
3 dl vispad grädde
Blötlägg gelatinen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa ihop socker och äggula. Koka upp mjölken. Häll den över äggsmeten. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm försiktigt blandningen under omrörning tills temperaturen når 82 grader. Ta upp gelatinet, krama ur vattnet och lägg ner det i kastrullen och rör om. Lyft bort kastrullen från plattan. Hacka chokladen grovt och låt den smälta i den varma mjölkblandningen. Låt svalna till 20 grader. Vispa grädden och blanda den med övriga ingredienser. Häll upp smeten i portionsformar och låt dem stelna i frysen i minst 2 timmar.
Hallonsås
1 del socker
1 del vatten
Hallon
Kokas ihop= sockerlag
Slå över varm sockerlag på hallonen, mixa och sila
Mangosås
1 del socker
1 del vatten
Citronsaft
Mangopuré
Kokas ihop= sockerlag
Smaksätt mangopurén med socker lag och citronsaft
Räksallad/ räkcocktail
· Räkor 60 gr skalade p.p
· Tomat
· Rödlök
· Gurka
· Paprika
· Machésallad
· Roccula
· Ärtskott
· Isberg
· Champinjoner
· Ägg
· Dillolja
· Rhode Island
· Senapsvinigrett
· Brödkrutong
Rhode Island
Se kokbok
Senapsvinigrett
Se kokbok
Brödkrutonger
Se kokbok
Trevlig sportlov!
/Katarina