Resursklokt i Årets Kock 2010

Tävlingstemat klart – Resursklokt i Årets Kock 2010

Resursklokt är temat när finalen av Årets Kock 2010 – SM i professionell matlagning avgörs i Globen den 28 januari. Finalisterna har fem timmar på sig att skapa två maträtter varav den ena måste innehålla huvudråvaran ren. 


Finalisternas första uppgift under tävlingsdagen är att skapa en personlig maträtt utifrån innehållet i en råvarukorg, som hålls hemlig för de tävlande tills 45 minuter innan start. Den andra tävlingsuppgiften får de tävlande förbereda. På huvudråvarorna två renkalvsadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör ska de skapa en modern restaurangrätt (huvudrätt).

Med årets tema Resursklokt vill Årets Kock uppmärksamma vikten av att återvinna och tillvarata - både kunskap och resurser.

- 25-30 procent av all mat vi köper slängs i onödan och hade kunnat ätas om det förvarats rätt eller konsumerats i tid. Restaurangbranschen har ett stort ansvar i att använda maten resursklokt och i att återvinna gamla kunskaper om hur mat kan tillvaratas. Vi tog med rentunga för att det ett bra exempel på styckningsdetalj som sällan används i matlagning men som går utmärkt att tillvarata. Ren är dessutom klimatsmart, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.

Starttider för finalisterna
Kl. 8.00: Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Kl. 8.15: Sebastian Höckert, Swedish taste, Göteborg
Kl. 8.30: Christofer Ekman, Fredsgatan 12, Stockholm
Kl. 8.45: Daniel Räms, Pontus!, Stockholm
Kl. 9.00: Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg
Kl. 9.15: Gustav Trägårdh, Basement, Göteborg

Plats Annexet, Globen, Stockholm.
Tid kl. 09.00–16.30, torsdagen den 28 januari 2010.
Lunch Dagens lunch, skapad av Viktor Westerlind,
Årets Kock 2009, kan köpas mellan kl. 11.00 och 14.00.

Övrigt Tv finns på plats för att spela in finalen i
Årets Kock 2010. Programmet sänds i SVT1 samma
kväll kl. 21.00.

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning där vinnaren får ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj. I år skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal. Kockarna tävlade med bästa recept på valfri varmrätt, med villkoret att minst en mejeriprodukt utöver smör ska ingå.


Källa: http://www.aretskock.se/


För mer infomation om tävlingen eller bilder på vilka som tävlar hittar du på aretskock.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0