Boxholms Mejeri Årets uppstickare 2009
Stort grattis!
önskar Dackeskolan
Bengt Åke Bengtsson, Lars Bengtsson, Lena Kallberg och Thomas Lundh.
Boxholms Mejeri AB satsar på innovation och nyutveckling. Av färsk
mjölk från närliggande gårdar gör företaget hårdostar som säljs i hela
landet. I dag får Boxholms Mejeri AB motta utmärkelsen Årets
Uppstickare 2009.
Boxholms Mejeri är specialiserade på olika sorters mild, lagrad och smaksatt hårdost. Efter att under många år haft en konstant omsättning har Boxholms Mejeri AB ökat sin omsättning från 53 till 105 miljoner mellan 2005 och 2009 på en i övrigt konstant eller vikande marknad.
- Ostarna har en egen identitet och är goda representanter för den svenska
hårdosttraditionen och passar bra in i visionen om ”Sverige – det nya matlandet”, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson. Från att från början bara ha funnits på den lokala marknaden finns nu ostarna att köpa i alla större butikskedjor och företaget har även förfrågningar från utlandet.
- Genom ett långsiktigt arbete med förpackningar och etiketter har företaget lyckats positionera varumärket i ett premiumsegment, säger Agneta Dreber, vd
Livsmedelsföretagen.
Boxholms Mejeri är ett av två familjeägda hårdostysterier i Sverige.
- Boxholms utnyttjar potentialen i svensk lokal råvara, är nytänkande och når framgångar på marknaden. Sådana företag är viktiga för Sveriges bönder säger Karl-Gunnar Burman, vd i LRF
Nya framgångar - riksfinal i kocktävlingen PUMPAN
STORT GRATTIS till silversplatsen
Florence Jonna Annelie
Hemma efter spännande kocktävling på Öland.
Temat 2009 – Nordiska smaker för nyfikna gäster
Tävlingen flöt på bra för Dackeskolan, men det blev en och annan liten miss tex stelnade inte äpplegelén pga av för dålig kyla i kylskåpet, de är sånt som kan hända......
De stod klar ganska snart att de skulle stå mellan Dackeskolan och Åre.
Åre kom på 1:a plats och Dackeskolan på en hedrande 2:a plats. Serveringstävlingen vanns av Jenny Nyströmsskolan i Kalmar
Jag är supernöjd med Florence, Jonna och Annelies insats och njut av silverplatsen.
/Katarina
forts. Pumpa 2009
Pumpatävling - Direkt från Borgholm










Kafferep



Snart är det dax igen


Bilder från "tävlingsmatlagningen" den 16 och 23 september


Li och Ella

Ella




Okej då max räknade vi inte med för han tillhör ej gruppen men han kommer bara fram när han är hungrig :)
Ett axplock från Emmas USA resa
Vinnare av Årets Hottest Chef Contest 2009
Stort grattis till Emma Erlandson från Dackeskolan som vann Årets Hottest Chef 2009 i Måltidenshus i Grythyttan den 23 april.
Årets Tabasco Hottest Chef Contest 2009 är avslutad.
Den 23 april vann Emma Erlandson från Dackeskolan titeln 2009 Hottest Chef i Måltidenshus i Grythyttan.
Juryn´s motivering
”Bra tolkning på uppgiften med enkelhet. Vacker uppläggning av en rätt med bra harmoni där Tabascon kom fram i sitt rätta element. Med bra kökshandlag och råvaruhantering.”
I våras vann jag kocktävlingen “Hottest chef” som avgjordes på Grythyttan. Förstapriset var en utbildningsresa till Tabascons ursprung Avery Island i USA. (plus en himla trevlig köksmanick som kallas Kitchen Aid) Nu är det iallafall min resa som jag ska berätta lite för er om. Den 18 augusti begav jag mig alltså till Stockholm för att resa vidare till New Orleans. Jag mötte upp mitt trevliga resesällskap Annika som jobbar för Arvid Nordquist och efter
några timmar satt vi på planet.
Den här mysiga restaurangen var vi på första kvällen, Annika fick en fin haklapp till sina räkor
Jag som aldrig varit längre bort än Kreta tyckte såklart att det skulle bli väldigt spännande. Efter drygt 8 timmar mellanlandade vi i Chicago och flög sedan vidare till New Orleans. Från flygplatsen åkte vi taxi till Sheraton där vi välkomnades av en trevlig dörrvakt som öppnade dörren och hälsade oss välkomna. Nu ska jag försöka att fatta mig lite kort så att ni inte blir uttråkade. Jag vet att det är jobbigt att läsa mer än ett par rader med text när man går i skolan. I alla fall, dagen därpå mötte vi upp resten av gänget och efter en god amerikansk hotellfrukost med tjocka pannkakorJ och en skumpig tretimmarsfärd i minibuss så var vi på plats på Avery Island där de tillverkar Tabascon.
Chilimassan lagrades i gamla whiskeytunnor i tre år innan den färdigställdes till sås.
Det starkaste som jag någonsin har smakat
Vi var där i två dagar och fick ta del av historian om företaget och titta på tillverkningen av såsen vilket var mycket intressant. Därefter åkte vi tillbaka till New Orleans där vi spenderade några dagar innan det var dags att åka hem. Varje dag var vi ute och åt trerätters. All mat var väldigt god och jag åt bland annat hel friterad krabba, ostron och sniglar. Sniglarna som var en ny bekantskap var hur goda som helst. New Orleans var en fantastisk stad med sköna människor, jazz, underbar mat och goda drycker. Det är svårt att förmedla den upplevelsen genom några bilder och lite text men jag hoppas att ni som har orkat läsa åtminstone har fått en liten inblick i hur det var. Jag kommer alltid att minnas den här resan med glädje och det är något man kan gå tillbaka till och tänka på de dagarna då man har det kämpigare på jobbet. Kämpa på i skolan och tänk på att det bara är ni själva som sätter gränserna för vad ni vill uppnå. Simma lugnt och ta hand om varandraJ
Restaurang Nils Dacke vecka 36
Vi på HRDackeskolan jobbar mycket utifrån våra sinnen. Denna
vecka i matsalen ville vi i serveringsgruppen arbeta utifrån två färger, svart & vit.
Eleverna tillsammans med mig gjorde en brain storming och kom
fram till att dekorera RND utifrån dessa två färger. Vi beställde vita
och svarta servetter. Vi tog rekvisita hemifrån och hade roligt med allt
vi tog med oss. Att dekorera en matsal är ibland det roligaste som finns.
Vi dukade sallads buffen med en svart duk. Oh, vad läcker det blev med
en svartduk på bordet. Med dessa enkla förutsättningar fick vi fram en
härligt känsla i matsalen som gav både inspiration och glädje åt alla.
Och kom ihåg att svart passar till allt!
Följande foto är tagna under denna vecka.










EN lunch i RND alltid avslutas med något gott till kaffe. Och på
torsdagar avslutas måltiden med en desserttallrik.