Final i "Unga ekokockar i Lejonkampen"

Frukost utanför Ljungby kl 08.45

Sista snacket innan start..... Kör hårt!
Efter 2½ timme i ett kök med tropisk värme väntar prisutdelning.....
Vinnare i unga Ekokockar 2010.... Dackeskolan !!!!!
Juryns motivering ”Mycket bra smak och presentation av samtliga rätter,
fackmässig tillverkning samt bäst körschema”.

Grattis Martin, Sigge och Rasmus... Bra Jobbat!
/Katarina
Ny elevtävling " Unga ekokockar i lejonkampen 2010"
Dackeskolan är i final...
Laget består av:
Rasmus Eriksson
Sigfrid Hanberger
Martin Johansson
HR års 2

Sista träningsadagen...
Kl 06.00 åker Silverbilen mot Ryssby
Tävlingsbestämmelser för ”Unga Ekokockar i Lejonkampen”
Välkommen till vår spännande tävling – för tredje året.
Recepttävling för uttagning av 6 finallag
Unga ekokockar är en lagtävling, tre elever i varje lag och riktar sig i första hand till elever i årskurs två på gymnasieskolans HR-program.
Temat god, sund modern mat delvis baserade på lokalt producerade ekologiska råvaror – med avstamp i SlowFood-tanken, gärna Svenskt Sigill/Naturbeteskött etc. De tre köksgrenarna kallkök, varmkök samt dessert & konditori är representerade.
Tävlingsuppgifter
Tävlingen genomförs i två etapper och omfattar Förrätt, Varmrätt och Dessert, varav förrätten vegetarisk.
Viktigt är att menyn genomsyras av en ”ekologisk och lokalproducerad” tanke i valet av råvaror och tillagning.
Råvarukorg
Följande ekologiska råvaror, helst lokalt producerade är obligatoriska för samtliga tävlande. Alla dessa råvaror finns på plats vid finaltävlingen – kålsorter efter finalisternas recept.
Vegetarisk Förrätt
Dinkel/spelt, Kardemumma, svartrot
Crudité på svartrot och betor med osttimal smaksatt med ramslök samt dinkelknäckebröd
Varmrätt
Märgpipa eller högrev, getost och kål
Ölbräserad högrev med impotatis, skysås, getost- och palsternackspuré, smörstekt steklök samt picklade grönsaker
Dessert
Äpple, honung, samt ett bakverk

Honungsglaserade äpplen på mazarinbotten med vaniljsås
Tävlingsjury m.m.
Bedömningen sker enligt de nationella tävlingsreglerna. En särskild recepttävlingsjury utses genom Svenska Kockars förening i Småland.
Jury vid finaltävlingen utgörs av kockar från regionen samt från Svenska Kockars förening i Småland.
Tävlingstiden är 2.5 timmar där förrätten presenteras efter 1,5 tim, varmrätten efter 2,0 tim och desserten efter 2,5 tim. Därefter jurysammanträde och prisutdelning.
Räkna med heldag i Ryssby för finaltävlingen den 29 april.
Vi önskar grabbarna lycka till!
HR´s arbetslag
/Katarina
Länk - se live NM
Metodmatlagning NM dag 1 Lilleström
Dagens uppgift
Tema – metodmatlagning
Förrätt
Veloutesoppa
Brunoise morot och purjolök
Fiskbuljong
Filéa kolja
Fiskfärs – kolja
Varmrätt
Rensadel
Fänkål, svamp och blomkål
Steka , stuvning och timbal
Potatispuré
Dessert
Varmt och kallt
Mörk chokklad
Vitchoklad
Hallon
Coulis
Tjejerna har haft en tuff uppgift med många bestämda moment. Hela startfältet är jämt,de har blivit några små missar för alla…. spänningen fortsätter.
Jag är jättenöjd med Anna och Emmas insatts.
De går att följa tävlingen live samt kolla på bilder från tävlingsmomenten.
http://www.norcomp.blogspot.com
http://www.norcomp.blogspot.com
Gonatt uppstigning kl 06.00
/Katarina
Nordiska elevmästerskapen för kockelever 2010
Nordisk elevtävling för kock- och serveringselever 2010
23-25 april
Den nordiska tävlingen har arrangerats i drygt 20 år av Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, och motsvarande förbund i de nordiska länderna. Värdskapet för tävlingen står länderna för i turordning och vart femte år genomförs tävlingen i Sverige. Finalisterna utses nationellt. I Sverige föregås den nordiska tävlingen av ett SM för kock- och serveringselever. Sex lag i respektive gren möts i den svenska finalen och vinnarna får representera Sverige i den nordiska tävlingen. Deltagarna i den nordiska tävlingen har också möjlighet att bli uttagna till World Skills Competition, WSC.
Årets nordiska elevtävling arrangeras den 23 – 25 april Lilleström Norge. För Sverige tävlar vinnarna i SHRs SM 2009, kockarna Anna Skog och Emma Erlandsson och deras lärare på Dackeskolan i Mjölby, Katarina Westlund samt ett serveringslag från Vipan i Lund.
Efter en tågresa på 6 timmar är vi änterligen i Lilleström.......
Anna och Emma laddar för imorgon, uppstigning kl 07.15.
Go natt!!
Live från Gastro nord i Älvsjö
Gustav har ställt sig själv en fråga hur kan man vara så lugn trots tidstressen....





Jonna Waldau i final Hottest Chef 2010
Hottest Chef Contest 2010 Live på Gastro Nord
Kom och se kampen om HotTest Chef Contest 2010Live på Gastro Nord Tisdagen den 20 april kl:14:00
Var på plats när Hottest Chef avgörs, smaka på spännande tabascodrinkar och ta del av ett exemplar av magasinet Diné och Dryck!
Tabasco / Arvid Nordquist HAB arrangerar för tredje gången Hottest Chef Contest – En tävling för sistaårselever på Sveriges Hotell- och restaurangskolor.
Tävlingen går ut på att skapa en läcker BBQ- inspirerad rätt med två av Tabascos berömda pepparsåser. Sex finalister gör upp om titeln som Årets Hottes Chef direkt på plats under Gastro Nord.
2009 års vinnare- Emma Erlandson från Dackeskolan kommer delta i Juryn tillsammans med Tabascos egen kock och andra representanter.
Tabasco Hottest Chef Contest 2010 kommer bli en spännande tävling med het atmosfär!
Vi önskar Jonna lycka till!!!
/HR